Bygge av Waddon MK 7 Para set replika


Bakgrund.

För några år sedan publicerades det en artikel i QTC om ett bygge av den här riggen byggd av SM7UCZ. Det verkade intressant och nyfikenheten började pirra i mig. Hur kunde det fungera att med 40 tals teknik skapa en lite och smidig transeiver som klarade trafiken mellan en agent i Frankrike och stridsledningen i England. Ena sidan av systemet byggde på att det fanns bra utrustning i England och givetvis den lätta delen av ekvationen. I den andra ändan finns agenter som opererade under svåra förhållanden och enkel utrustning. Detta med en överhängande fara för sitt liv om man blev upptäckt. Den genomsnittliga livslängden på en ”pianist” som dessa operatörer kallades var cirka sex veckor.
”Les amis du paraset” är en comunity på Yahoo av entusiaster som bygger repliker av dessa riggar eller förvaltar några fåtal kvarvarande original, det är en mycket god källa till information i ämnet.

The Paraset.

För att kunna hålla kontakt med det ockuperade Europa tillverkades ett antal olika radioutrustningar med varierande storlek och egenskaper. Gemensamt är dock att de är stora och effekttörstiga.
Teknikerna på Waddon Hall några km från det mera namnkunniga Bletchley Park konstruerade och byggde ”lätta ” radiostationer som kunde sändas till agenterna med fallskärm. Den byggdes i två huvudsakliga varianter mellan 1941 och 1945.
Den kunde packades tillsammans med nätaggregat, antenn och alla tillbehör i en mindre resväska.

Paraset-schema_f

Schemat ovan av SM7UCZ

Den är uppbyggd av en regenerativ mottagare bestående av två rör 6SK7. Det första röret fungerar som en direktblandad mottagare och det andra som LF-steg som matar hög ohmiga hörlurar.
Sändaren är en kristallstyrd effektoscillator i Colpitts konfiguration som lämnar ca
5 Watt. Antennen var normalt en ändmatad 30 meter lång tråd.
DSC_0045

På bilden ovan syns en av de två huvudsakliga varianter som producerades.
Bild från en fransk sida.

Bygget. del 1.

Det första att göra är att börja leta efter delar i diverse junkboxar och även på internet.
Chassiet hittades i England där en entusiast nytillverkade dessa och en del andra detaljer.
Ett beslut som måste tas är om tonvikten skall läggas på trohet mot originalet eller om funktion skall stå i första rummet. Min ansats är något mitt emellan välja komponenter som ser tidsenliga ut men om dessa inte finns eller inte fungerar bra väljs nyare dito.
Rör med metallhölje var relativt enkelt att få tag i på nätet medan andra komponenter var svårare. Efter lite tur och en hel del hjälpsamhet från andra amatörer har samlandet kommit i hamn så när som några små detaljer.
Det svåraste att att få tag på har varit drosseln på 36 Henry i LF steget.  Då har det varit bra att kunna handla vissa delar från Henk the parasetguy i Holland.

73 de SM4LRA / Christer

Bygge av Paraset del 2.

Nu har äntligen grejorna legat till sig och mognat så det är dags att sätta igång med bygget.
Till att börja med är det dags att klä av det fina chassiet från Geff i England.
det är delvis förborrat och de stora hålen är fint urplunchade. Chassiet är av aluminium vilket kommer att underlätta då många hål återstår att ta upp. Placeringen kommer att vara beroende av vilka komponenter som kommer att användas.
20190107_222529
Rörsocklar och diverse andra komponenter är i satta här.

20190108_174052
Undersidan på chassiet med några av de stora komponenterna monterade.
En sak som uppenbarade sig i detta stadium är att borrningen för sändarkristallen är gjord för de stora kristallerna av typ FT171B vilket var det som i huvudsak användes i den här transeivern. Jag hade räknat med att använda de något mindre FT 243 men det skulle visa sig svårt att anpassa hålen till sockeln så det blev att skaffa rätt kristaller till den.

20190108_174114

Nästa steg blir att linda sändar och mottagarspolarna och göra grovmontaget av de återstående chassiemonterade komponenterna.
Det åtgår att leta reda på några resistorer på 1 till 2 Watt som passar. En skalratt och tillverka friktionskopplingen till mottagaravstämningen. sådan satt på gamla signalgeneratorer från 50 talet men den sista sådana grävde jag ned för tjugo år sedan.
Någon som har förslag får gärna höra av sig till sm4lra@hotmail.com.

Det var allt för den här gången.
73 de Christer

Projektet är på väg att startas upp igen och jag återkommer med mera om detta snart.

73 de SM4LRA